La població gitana de la península Ibèrica pertany en la seva majoria al subgrup cultural caló (un dels diversos presents arreu del món), que compta amb un idioma propi denominat de la mateixa manera i que adopta diferents dialectes en funció del context geogràfic.
Tant la cultura com l’idioma caló han interactuat al llarg dels segles amb altres cultures i idiomes presents a la península, donant lloc a cultures i identitats híbrides que superen la dicotomia “gitano-payo (no gitano)”.
En aquest sentit, moltes persones poden considerar-se a si mateixes tan gitanes com catalanes, andaluses o madrilenyes, i tan catalanes, madrilenyes o andaluses com gitanes. La seva pertinença a una cultura no anul·la la seva pertinença a l’altra, sinó que ambdues es combinen constituint un tot.
ENFERMEDADES METABÓLICAS EN PACIENTES DEL PUEBLO GITANO. Castellano.
Els següents materials pedagògics han estat generats a partir del coneixement col·lectiu sorgit de:
- Un grup focal mixt amb usuaris gitanos del CAP Bon Pastor amb diagnòstic de malaltia metabòlica.
- Dos grups focals amb persones de la comunitat gitana del barri, un d’ells mixt (5 homes de 42, 26, 23, 21 i 20 anys, i 3 dones de 50, 26 i 22 anys) i un altre només de dones (4 dones, de 19, 19, 21 i 35 anys).
- Un grup focal amb els dinamitzadors comunitaris / facilitadors de la formació i amb el president de l’Associació Gitana del Bon Pastor.
- Una reunió de diagnòstic amb personal sanitari de l’equip de salut comunitària del Centre d’Atenció Primària (CAP) Bon Pastor.
- Una entrevista a un metge vinculat als serveis públics d’atenció primària, especialitzat en atenció amb perspectiva intercultural.
- Una entrevista a una referent de l’àrea de salut comunitària de l’Agència de Salut Pública de Barcelona
El coneixement extret no pot ni pretén explicar les diferents comunitats migrades en tota la seva complexitat. És un coneixement situat, sorgit del procés, i es presenta com una contribució a la difusió dels sabers de grups culturals diversos.