Cartografia de Coneixements neix l’any 2012 amb la voluntat de construir espais de trobada intercultural basats en la interacció positiva i l’intercanvi de pràctiques i coneixements entre comunitats migrades i col·lectius i persones autòctones.
Per potenciar una societat intercultural és imprescindible que la visió local s’enriqueixi i es nodreixi d’altres aportacions que ja son presents al territori gràcies a les persones migrades residents a Catalunya. És imprescindible, sobretot, generar espais de diàleg i de debat, de coneixement mutu, de reflexió, entenent que reconèixer l’ “altre” és també una defensa proactiva dels drets d’igualtat entre tots els ciutadans, independentment del seu origen o procedència.
Línia d’interculturalitat i salut
Des de l’any 2016 s’inicia la línia de treball sobre Interculturalitat i Salut en col·laboració amb Centres d’Atenció Primària que requereixen formacions específiques per tractar la Salut des d’un punt de vista intercultural.
La interculturalitat en salut o la salut intercultural designa el conjunt d’accions i polítiques que tendeixen a conèixer i incorporar la cultura de l’usuari en el procés d’atenció a la salut. La interculturalitat com a proposta d’abordatge de la salut defensa que no és possible entendre un procés de salut i/o malaltia sense relacionar-lo amb altres elements que intervenen més enllà del factor biològic: l’històric, el social, el cultural, el polític, l’econòmic, el religiós…Les premisses bàsiques són el respecte mutu, el reconeixement igualitari del coneixement, la voluntat d’interactuar i la flexibilitat per transformar-nos com a resultat d’ aquestes interaccions.
El projecte genera un espai de trobada necessari entre el personal mèdic, els agents de mediació i les comunitats migrades, amb la finalitat de prevenir l’exclusió social d’aquestes poblacions en l’àmbit sanitari i, a la vegada, posar en valor els coneixements, sabers i maneres de fer que ens aporta la diversitat cultural.
Si vols participar del projecte
2/ Elaborem conjuntament un diagnòstic de les necessitats de formació específiques
3/ El treball de camp amb les comunitats del barri respon les vostres inquietuds
4/ La formació especialitzada és un moment d’intercanvi i diàleg entre el personal sanitari i els mediadors/es de cada comunitat
5/ Els materials pedagògics reforcen els coneixements adquirits
6/ El procés segueix buscant vies de relació periòdica entre entitats de les comunitats migrades i el personal sanitari